Muzeum Lizaka w Jaśle, które udało nam się odwiedzić to świetne miejsce do spędzenia wolnego czasu. Po raz pierwszy lizaki i karmelki zaczęto produkować właśnie w Jaśle w latach 50. W niewielkim obiekcie mogliśmy znaleźć i podziwiać maszyny, które mimo, że mają 50 czy 60 lat są dalej używane do produkcji i pakowania lizaków w zakładzie produkcyjnym. Dzięki Pani przewodnik mogliśmy dużo dowiedzieć się o historii zakładu Liwocz a także o historii i rodzajach cukrów, barwnikach i składnikach wykorzystywanych do produkcji słodkości. Mieliśmy okazję smakowania surowców, wąchania aromatów, dotykania urządzeń…jednak największą atrakcją muzeum jest możliwość stworzenia własnego lizaka! Każdy mógł wymyślić jak ma wyglądać jego dzieło!
Na zakończenie czekały na nas pyszne warsztaty w pizzerii Inferno. Poznaliśmy sekret neapolitańskiego ciasta i mogliśmy przygotować swoją własną pizze wypiekaną w kamiennym piecu.
Brak komentarzy