Dzisiaj wszyscy uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez panią Magdalenę Kołodziej. Ubrani w kuchenne fartuszki wyglądaliśmy jak profesjonalna ekipa kucharzy. Warsztaty rozpoczęła pogadanka o zdrowym odżywianiu. Pani dietetyk zapoznała nas z nową piramidą żywienia. Zapamiętaliśmy, że ruch, picie dużej ilości wody, jedzenie warzyw i owoców są konieczne do zachowania dobrego zdrowia. Potem przyrządzaliśmy zdrowe posiłki- były pasty z soczewicy do kanapek i sałatka z warzyw i kaszy jaglanej. Nie zabrakło pysznych deserów. Bardzo smakowały nam wykonane samodzielnie kuleczki kokosowe rafaello i banany polane czekoladą rozpuszczoną w mleku kokosowym, posypane płatkami migdałowymi. Okazuje się, że desery wcale nie muszą mieć cukru i mogą być zdrowe. Spodobało nam się wspólne kucharzenie. Może w weekend przyrządzimy coś pysznego do jedzenie naszym rodzicom?
Brak komentarzy