30 maja pojechaliśmy na wycieczkę do Jasła. W pomieszczeniach po dawnej fabryce mieści się jedyne w Europie Muzeum Lizaka. Przewodniczka opowiedziała nam o tradycji jasielskiej produkcji słodyczy. Obejrzeliśmy zdjęcia i urządzenia dawnej manufaktury z Liwocza. W laboratorium mogliśmy spróbować różnych gatunków cukru. Zachwyciliśmy się smakiem i zapachem surowców, z których robi się lizaki i cukierki. Zaskoczeniem była dla nas informacja o naturalnym pochodzeniu barwników : czerwony jest otrzymywany z buraka, żółty z kurkumy, zielony z chlorofilu roślin. Panie przygotowały dla nas karmel, z którego każdy z nas pracowicie wykonał swojego lizaka. Przekonaliśmy się, że zawód karmelarza jest fascynujący, a produkcja słodkości to skomplikowany proces. Z Jasła udaliśmy się do Miejsca Piastowego, gdzie zwiedzaliśmy Muzeum Misyjne Sióstr Michalitek. Sympatyczne siostry opowiedziały nam o misjach do Afryki i pokazały zgromadzone pamiątki. Z ciekawością obejrzeliśmy eksponaty z Czarnego Lądu :stroje, ozdoby, maski, instrumenty muzyczne, zabawki, obrazy.
Wycieczka była pełna wrażeń i dużo nas nauczyła.
Brak komentarzy