Nikt z nas nie zaprzeczy, że lubi słodycze. Chętnie sięgamy po batoniki, lizaki i cukierki. Dzisiaj sprawdziliśmy, co sprawia, że owocowe cukiereczki są tak kolorowe. Ułożyliśmy wokół talerza drażetki, wlaliśmy na środek talerzyka wodę i obserwowaliśmy, co się będzie działo. Już po kilku sekundach cukierki zaczęły puszczać barwniki a zabarwiona woda zaczęła wyglądać jak tęcza. Przekonaliśmy się, że słodycze są przepełnione cukrem i sztucznymi barwnikami, które rozpuszczają się po zjedzeniu w naszym organizmie. Jesteśmy łasuchami i na pewno nie zrezygnujemy ze słodkości. Na szczęście wiemy też, jakie zdrowe produkty powinny znaleźć się codziennie na naszych talerzach. Pijemy mleko, jogurt, zjadamy serek, owoce i warzywa… Chcemy być zdrowi 🙂
Brak komentarzy